Met The Things Network de macht naar de eindgebruiker

In mijn vorige Blog heb ik uitgelegd wat het Internet der Dingen is en wat het kan betekenen voor eenieder. In deze Blog wil ik verder in gaan op de mogelijkheden die nu in ontwikkeling zijn of al worden geboden om te zorgen dat het Internet der Dingen de macht inderdaad naar de eindgebruiker brengt.
Dit artikel gaat niet zozeer over de mogelijke toepassingen van het Internet der Dingen, maar over de manier waarop de “Dingen” met elkaar communiceren.

The Things Network

Om er voor te zorgen dat de mogelijkheden van het Internet der Dingen niet beperkt worden door de regie van de grote bedrijven, zijn er initiatieven om te zorgen dat iedereen toegang krijgt tot de mogelijkheden die het Internet der Dingen kan bieden. Een van de initiatieven die recentelijk gestart is, is The Things Network. Telecom bedrijven zijn inmiddels gestart met het opzetten van nieuwe landelijk dekkende netwerken voor het Internet der Dingen en machine naar machine (M2M) communicatie. Aangezien de investeringen terugverdiend dienen te worden, wordt er gewerkt met een model  van abonnementen.
Juist daar springt het initiatief van The Things Network in het oog.  Waarom is het nodig om een abonnementen structuur op te zetten als we de huidige Internet verbindingen van de bedrijven, gezinnen en andere organisaties daarvoor kunnen gebruiken?

De machine naar machine communicatie voor het Internet der Dingen behelst korte berichten die weinig bandbreedte vergen van een verbinding. Door gebruik te maken van de LoRaWAN technologie is het mogelijk om sensors en andere apparatuur te laten communiceren zonder dat er een bekabelde, WiFi of 3G verbinding voor nodig is. LoRaWAN is een technologie speciaal voor communicatie voor het Internet der Dingen, met een reikwijdte van 10-15 kilometer reikt het verder dan WiFi en door het lage energieverbruik kunnen apparaten wel 3 jaar op één batterij functioneren. Tevens is er geen mobiel abonnement nodig om gebruik te kunnen maken van het LoRaWAN netwerk. Door een LoRaWAN gateway te plaatsen en te koppelen aan een bestaande Internet verbinding is het mogelijk om daarmee meer dan tienduizend apparaten “gratis” te voorzien van een Internet koppeling. Een LoRaWAN gateway zorgt ervoor dat de communicatiestromen van het LoRaWAN netwerk verstuurd worden naar de ontvangers via het normale Internet. Aangezien het bereik van een dergelijke gateway ongeveer 10 km is, is het mogelijk om een dekkend netwerk te creëren met een beperkt aantal gateways.  In Amsterdam heeft The Things Network dit gerealiseerd binnen 4 weken met een netwerk met 13 gateways en ook in Eindhoven is afgelopen week een initiatief gestart om de tweede stad te worden met een dergelijk netwerk.
Het netwerk dat door The Things Netwerk wordt gerealiseerd is een open netwerk dat eigendom is van de gebruikers. Een open netwerk wil zeggen dat de communicatie vanuit dit netwerk naar elke bestemming mogelijk is, de sensors of andere apparatuur kunnen zelf geprogrammeerd worden naar welke bestemming (ontvangende server) de berichten verstuurd dienen te worden.

Wat is er nodig om bij te dragen aan The Things Network?

Een gateway kost ongeveer EURO 1.500, heeft een laag energieverbruik en wordt gekoppeld  aan een bestaande Internet verbinding. Zou het niet geweldig zijn als we bijvoorbeeld in de eigen gemeente Horst aan de Maas een dergelijk dekkend netwerk op kunnen zetten dat gebaseerd is op participatie van bewoners en bedrijven. Als in elke kern van de gemeente Horst aan de Maas (zie kaart Horst aan de Maas) een Gateway geplaatst wordt, zou daarmee de gehele gemeente voorzien zijn van een dekkend netwerk. Dit zou Horst aan de Maas een voorsprong geven, want daardoor kunnen er toepassingen gebruikt worden die eerst niet mogelijk waren.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan locatie sensoren voor ouderen en huisdieren, waarbij er geen abonnement nodig is om toch te kunnen zien waar iemand zich bevindt. Als de desbetreffende sensor (lees oudere of huisdier) zich binnen de grenzen van het netwerk bevindt, kan deze simpel terug gevonden worden. Dit met een apparaatje (sensor) dat niet dagelijks of wekelijks opgeladen hoeft te worden (meer dan een jaar op één batterijlading) en waar geen abonnement voor afgesloten hoeft te worden.
Of wat te denken van de mogelijkheden die dit de agri-business geeft om sensoren toe te passen op locaties waar nu geen Internet verbinding mogelijk is of te duur is. Met goedkope sensoren en zonder extra netwerk aan te leggen, is het mogelijk om de groei van de gewassen in de gaten te houden en continu bijvoorbeeld de vochtigheid, zonuren en andere invloeden te meten. Een sensor op een appel plakken die de zuurtegraad en vochtgehalte meet zal kunnen zorgen voor een optimale oogst planning.

Zie hieronder tevens de engelstalige video van The Things Network zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *