Start your engines, the Yookr story

 

startup

Zoals bij bijna elke Startup is het bij Yookr begonnen met een idee dat niet uit het hoofd te krijgen was. Des te verder het idee uitgewerkt werd en besproken met anderen, des te enthousiaster iedereen werd.

Alle apparaten die via Internet met elkaar verbonden zijn en samenwerken wordt Internet of Things genoemd. Al jouw verbonden “dingen” bewaken en besturen vanuit een centraal console, dat is het Yookr platform. Het idee van het Internet of Things platform van Yookr is zo levensvatbaar, dat de meeste toehoorders denken dat een dergelijk platform al moet bestaan. Dat is echter niet het geval, zeker niet in combinatie met de kernwaardes van Yookr.
Het Yookr platform wordt gedragen door de Yookr Community, die de fans en gebruikers zijn van Yookr. Samen met de Yookr Community vergroten we continu de meerwaarde die Yookr voor de gebruikers van het platform heeft. Een andere belangrijke eigenschap van het Yookr platform is dat alle gegevens eigendom blijven van de eindgebruikers en dat de eindgebruikers op een eenvoudige wijze zelf kunnen bepalen met wie hun gegevens gedeeld worden.

Yookr gaat om smart dingen, dingen die gekoppeld aan het Internet zorgen voor extra informatie of mogelijkheden om in ze vanaf afstand in te stellen. De initiële payoff “Organize your life” geeft dat prima weer, maar het is meer dan dat. Uit een team brainstorm kwam naar voren dat het gaat om “Dingen het leven gemakkelijker laten maken”, ofwel in het kort “makes life easier”. Deze payoff is sindsdien onderdeel van het Yookr logo.

De naam Yookr

Yookr logo

Waar komt de naam Yookr vandaan, is een vraag die we vaker krijgen. Samen met PanSign / De Merkbedenkers is de naam Yookr tot stand gekomen. Met als uitspraak joker in het Engels de uitstraling van vrolijkheid en iets positiefs, maar ook iets van speelsheid. Daarnaast wordt deze naam in alle westerse talen op bijna dezelfde manier uitgesproken en heeft een identieke betekenis. Volgens de van Dale is de joker een grappenmaker en betekent “de joker inzetten” dat de sterkste troef wordt uitgespeeld. Bij sportwedstrijden in Duitsland betekent een joker een invaller die zeer succesvol is om wedstrijden op het einde nog positief om te buigen naar winst.
Marketingtechnisch zijn er vele mogelijkheden om de naam Yookr te gebruiken.

Het team

 

Yookr team

Het team van Yookr is spontaan ontstaan door het verhaal te vertellen en anderen te enthousiasmeren in waar Yookr voor staat. De vijf founders van Yookr hebben allemaal een andere core discipline, waardoor Yookr op alle gebieden uitgebreide expertise heeft. De vijf founders (op alfabetische volgorde) zijn:

John Geurts              Directeur/eigenaar en founder van Business Biology

John van Helden     Directeur/eigenaar van Dutch Pet Products en Co-founder van The Bird Family

Koen Hendrix          Directeur eigenaar en Co-founder van Internetbureau Forwart

Marcel Steegh          Directeur/eigenaar en founder van Whysor en voormalig directeur/eigenaar van Scaldis

Martin Aarts            Voormalig directeur/eigenaar en Co-founder van ITSN

De software engineers die betrokken zijn bij Yookr hebben uitgebreide ervaring in zowel Frontend als Backend software ontwikkeling en zijn enorm gedreven om van Yookr een succes te maken. Naast software ontwikkeling wordt een groot deel van de R&D werkzaamheden door de software engineers uitgevoerd.

Het proces

In een Yookr team brainstorm is de missie en doel scherpgesteld en op papier gezet. De gezamenlijke creativiteit is mooi om mee te maken en daarmee te komen tot de optimale product definitie. De eerste versie van het product komt in de zomer van 2016 op de markt. De markt introductie en de reacties op het product zullen daarna de verdere ontwikkeling bepalen. Gedurende 2016 zal de Yookr community hierin een steeds grotere rol gaan spelen.

Agile

agile

Agile illustration by Lynne Cazaly

‘Agile’ betekent letterlijk: behendig, lenig. In de ICT staat het voor softwareontwikkeling in korte overzichtelijke perioden van vaak niet meer dan een maand, soms zelfs hooguit een week. Omdat Internet of Things onderhevig is aan een sterk veranderende markt, wordt de software ontwikkeling volgens de Agile methode uitgevoerd. Dit betekent voor de gebruikers van Yookr dat er iedere twee weken een nieuwe versie van het product wordt opgeleverd die mogelijk additionele functionaliteiten bevat. Na iedere oplevering wordt het op te leveren product voor de komende twee weken bepaald. Hiermee kan snel ingesprongen worden op veranderende omstandigheden in de markt en ingespeeld worden specifieke wensen van klanten. Het Agile Manifesto is dan ook vol overtuiging ondertekend door het ontwikkelteam.

Niet alleen de software ontwikkeling vindt plaats volgens de Agile methode, de aansturing van de gehele onderneming wordt uitgevoerd volgens de Agile methode. Daardoor blijft Yookr flexibel en in staat om te focussen op de meerwaarde voor de klanten van Yookr.

Het vervolg

2020-numbers

De komende maanden zullen volop in het teken staan van de ontwikkeling van de software. Naast het ontwikkelen van de software wordt er de komende weken een demokoffer samengesteld waarmee we de werking van het Yookr platform kunnen laten zien. In een presentatie leggen we tevens uit wat Internet of Things is en wat dit de komende jaren gaat betekenen voor bedrijven en consumenten.

Volg Yookr op twitter (@YookrOrg) om de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *