Windows 10 – Eerste ervaringen

Vanuit de techniek is er al veel geschreven over Windows 10, veel belangrijker is het echter hoe de normale gebruiker Windows 10 ervaart. Hierbij de persoonlijke ervaringen van mijn gezin bij het gebruik van Windows 10. Ik heb de proef op de som genomen hoe ons “normale” gezin Windows 10 ervaart. Zelf heb ik voldoende kennis en ervaring om alle dingen die we tegen komen op te lossen, maar het ging mij er meer om hoe de rest van het gezin (mijn vrouw Christa, dochter Lisanne van 13 en zoon Robert van 11) dit zouden beleven.

De basis

Wat als eerste opvalt is dat de normale basis functies voor iedereen gewoon te gebruiken zijn. Als gebruikers van Windows 7 heeft geen van de gezinsleden problemen gehad om Windows 10 te gebruiken.
Dit is voor een groot deel toe te schrijven aan het nieuwe Startmenu, dat het startmenu van Windows 7 combineert met de tegels van Windows 8. .

Windows 10 bureaublad

 

 

 

 

 

 

 

Aangezien de jeugd op de smartphones gewend is om niet meer te scrollen naar de applicatie, maar de zoekfunctie daarvoor te gebruiken, is voor hen het zoekvenster (vergrootglas naast Startmenu) een snelle start.

Windows 10 zoekvenster

 

 

 

 

 

 

Wat daarna opvalt is dat er geen vragen komen over het gebruik van Windows en van de standaard applicaties. Dit is dan behalve de nieuwe browser. Microsoft Edge is inderdaad snel, maar ondersteund geen Flash meer op Internet pagina’s. Je kunt via een trucje aangeven dat een bepaalde pagina altijd met Internet Explorer geopende moet worden, maar dat is niet meteen weggelegd voor de normale gebruiker.
Het is vanwege de vele beveiligingslekken begrijpelijk dat de ondersteuning van Flash aan het verdwijnen is, maar nog wel even lastig voor de normale gebruiker. Als men eenmaal weet dat er een andere browser gebruikt moet worden voor het openen van de bewuste pagina, is het geen probleem meer.

Positief is de snelheid die de gebruiker ervaart. Opstarten zowel als afsluiten van Windows gaat snel en er zijn na het opstarten geen vertragingen te merken in het gebruik. Wellicht dat dit komt doordat het systeem is uitgerust met een snelle SSD harde schijf.

PDF printer

Een ander voordeel van Windows 10 is dat deze standaard beschikt over een PDF printer die vanuit elke applicatie die kan printen gebruikt kan worden. Aangezien we steeds meer digitaal opslaan en niet meer op papier, is dat een uitkomst. Geen gedoe met het downloaden van andere PDF printers of eerst naar Office kopiëren en dan opslaan als PDF. Ook het lezen van PDF bestanden wordt standaard ondersteund door de Edge browser. De functionaliteit van de PDF printer en Edge als PDF lezer zijn beperkt, maar voor thuis gebruik meestal voldoende.

Windows 10 PDF printer

 

 

 

 

 

 

 

Om met meerdere personen op een PC te werken, kun je meerdere accounts aanmaken, maar dat werkt net niet handig genoeg. In de praktijk zal er één account gebruikt worden door meerdere thuis gebruikers. Om dan niet te zorgen dat de wachtwoorden bij iedereen bekend moeten zijn, kun je er voor kiezen om met een pincode te werken. Dit maakt het eenvoudiger, maar betekent wel dat hiervoor een Microsoft account nodig is.
Ook is het mogelijk om automatisch in te loggen, maar daarvoor moet er dieper in het systeem gedoken worden. Blijkbaar is het lastig voor Microsoft om te begrijpen dat thuis gebruikers bij het aanzetten van de PC gewoon meteen willen kunnen werken zonder een wachtwoord (of zelfs meerdere wachtwoorden) in te geven.  Bij zakelijk gebruik waar er minder controle is wie er in een ruimte komt en waar vaak meer gevoelige informatie bewaard wordt, kan ik dat begrijpen, maar in een thuis situatie is het betreden van het huis al de eerste security drempel die je genomen hebt.

Conclusie Windows 10

Onze conclusie is dat Windows 10 een goed OS is, dat stabiel draait en waarmee men snel kan werken als men Windows XP, Windows 7 en zelfs Windows 8.1 gewend is.

Voor zakelijk gebruik lijkt Windows 10 de juiste opvolger te zijn voor Windows 7, mijn verwachting is dan ook dat veel organisaties zullen kiezen om Windows 7 te vervangen door Windows 10 en Windows 8.1 over te slaan.

2 gedachten over “Windows 10 – Eerste ervaringen

  • Kijk, aan zulk onderzoekje/gebruik ervaring daar hebben we wat aan. Aangezien mijn PC al weken vraagt of ik Windows 10 wil downloaden hier maar eens tot overgaan, bedankt meneer Aarts en familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *